Περί φελλών ο λόγος... Δώστε την απαραίτητη σημασία

on Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014. Posted in Pressas News

φελλοι

Ο φελλός, το πιο διαδεδομένο κλείσιμο για το κρασί, εχει συνδεθεί άρρηκτα μαζί του. Στο μυαλό των καταναλωτών πρόκειται για το ιδανικότερο υλικό (και το πιο ακριβό) και πιθανών ο πωματισμός φιαλών κρασιού με βιδωτά πώματα να φαντάζει παράταιρος μπροστά ομως στα οφέλη (εμπόδιση οσμής φελλού και διατήρηση του κρασιού αναλοίωτου για 3-5 χρόνια) υιοθετείται απο αρκετές οινοπαραγωγικές μονάδες.

 

Μια άλλη εναλλακτική ειναι ο πλαστικός ή ο συνθετικός φελλός ο οποιος ξεγελάει στο μάτι τον απαιτητικό καταναλωτη και συνδιάζει κάποια οφελη του συνθετικού υλικού του. Παρόλα αυτά θεωρείται ακόμα λιγότερο αξιόπιστος. Αξίζει όμως να σημειώσουμε οτι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες βελτιωσής τους.

 

Ας επιστρέψουμε στα πώματα απο φελλό τα οποία απαραιτήτως πρέπει να ειναι καθαρά, αποστειρωμένα και ελαφρώς μαλακά. Γενικώς ο ρόλος του φελλού ειναι να απομονώνει το κρασί απ τους μικροοργανισμούς και φυσικά να εμποδίζει την είσοδο αέρα στη φιάλη. Η διάβρωση του φελλού προκαλείται με το χρόνο απο την αλκοόλη και τα οξέα οπότε ύστερα απο 12 – 15 χρόνια πρέπει να αντικαθίσταται.

 

ΤΜε δυο συνισταμένες απλοποιούμε την διαδικασία επιλογής πώματος-φελλού:
Όψη-εμφάνιση και τιμή.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι τα όλα τα πώματα έχουν αξιοσημείωτες διαφορές και χρήσεις ανάλογα με το προιόν που θέλουμε να συσκευάσουμε.
Αρα τα πώματα φελλού απαρτίζουν μια και μονο κατηγορία;Όχι!
Οι τρείς βασικές κατηγορίες ειναι τα φυσικά, τα τεχνικά και τα κωνικά. Και αυτά τα τρία σε αρκετές υποκατηγορίες. Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε απο site μας στη κατηγορία προιοντα.
Τέλος εκτός απ τα αισθητικά και προφανή κριτήρια επιλογής πώματος-φελλού θα πρέπει να μετράμε κ την ικανότητα τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κρασιού και κατ’ επέκταση της φιάλης.

Εμφιάλωση Κρασιού: Λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά

on Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014. Posted in Pressas News

blog-εμφιαλωση-κρασιου

Πρίν περάσουμε στη διαδικασία της εμφιάλωσης πρέπει να έχουμε κάνει τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις, διορθώσεις, φιλτραρίσματα και φυσικά δοκιμές σταθερότητας της ποιότητας του κρασιού. Οι παραπάνω κατεργασίες έχουν να κάνουν κυρίως με την απομάκρυνση των αιωρούμενων σωματιδίων που περιέχονται στο κρασί (π.χ. στερεά κομμάτια σταφυλιού-ίζημα), πολύ λογικά, και γίνονται αισθητά με γυμνό μάτι σαν ενα «θόλωμα» ας το πούμε.

 

Η εμφιάλωση ειναι μια πολυδιάστατη διαδικασία με κύριο σκοπό την αντοχή της ποιότητας του προιόντος στις μεταβολές που μπορεί να προκαλέσει ο χρόνος.

 

Ξεκινάμε την εμφιάλωση με το φιλτράρισμα του κρασιού (φίλτρο χαρτιού ή πλακών). Στη συνέχεια πλένουμε τις φιάλες σε ημιαυτόματες μηχανές χωρητικότητας λίγων μπουκαλιών ή σε μεγάλα αυτόματα ειδικά πλυντήρια πολυ μεγαλύτερης χωρητικότητας (πλυντικές μηχανές). Το χρώμα της φιάλης που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι λευκό ή πράσινο ανοιχτό για τα λευκά κρασιά και σκουρό πράσινο ή καφέ για τα κόκκινα κρασιά. Γεμιζουμε τις φιάλες με το προιόν (γεμιστικό φιαλών) και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ταπωτικά χειροκίνητα, ημιαυτόματα ή και αυτόματα μηχανήματα (ταπωτικό φιαλών). Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας τοποθετούμε τα καψύλια στα μπουκάλια είτε με καψυλιέρες είτε χειροκίνητα για να καλύψουμε κ να προστατεύσουμε το φελλό.

 

Τέλος, η χρήση της ετικετέζας κρίνεται απαραίτητη μιας και θα δώσει ταυτότητα στο προϊόν μας.

Διαδικασία τυποποίησης: Συμβουλές για σωστή συσκεύαση (σήμανση), μέρος Β

on Τρίτη, 13 Μαΐου 2014. Posted in Pressas News

packaging02

Όπως είναι φανερό λοιπόν από το προηγούμενο άρθρο μας, οφείλουμε να δινουμε μεγάλη σημασία στα υλικά συσκευασίας δηλαδή κυρίως τα γυάλινα βάζα μας όπως και τα πώματα - καπάκια για τα γυάλινα βάζα για να κλείνουν χωρίς απώλειες και προβλήματα οι συσκευασίες μας.

 

Το τελευταίο κομμάτι που έχουμε σκεφτούμε είναι η ετικέτα μας η οποία πρέπει να φέρει ορισμένες υποχρεωτικές ενδείξεις όπως θα περιγράψουμε πιο κάτω.

 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις ισχύουσες διατάξεις, στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες:

 

Η επωνυμία του μελιού, η προέλευση του, καθώς και η μέθοδος απόληψης. Ως παράδειγμα, μπορεί να αναγράφεται «μέλι» ή «μέλι ανθέων» ή «μέλι μελιτωμάτων», αν αυτό προέρχεται αντίστοιχα από το νέκταρ λουλουδιών ή από μελιτώματα αλλά καιι η ονομασία «μέλι σε κηρήθρα», αν το μέλι περιέχεται μόνο σε κηρήθρα. Καλό θα ήταν να αναγράφεται και η φυτική προέλευση του μελιού όπως για παράδειγμα «μέλι θυμαρίσιο» ή «μέλι πορτοκαλιάς» κτλ., εφόσον το μέλι προέρχεται από το αντίστοιχο φυτό.

 

Προεραιτικά γράφεται ο τρόπος απόληψης του μελιού, όπως για παράδειγμα «μέλι απλής φυγοκέντρισης» ή «μέλι συμπίεσης» ή «μέλι στράγγισης» ανάλογα με την μέθοδο απόληψης, αλλά αυτό είναι κάτι που, κατά τη γνώμη μας, απλά θα πιάσει χώρο στην ετικέτα σας χωρίς να προσδώσει ένα χαρακτηριστικό του προϊόντος στην προσπάθεια προώθησής του, μιας και το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει τους τρόπους απόληψης με αποτέλεσμα να είναι μια πληροφορία χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφερον.

 

Στη συνέχεια η ένδειξη του βάρους είναι επίσης υποχρεωτική. Το βάρος αναγράφεται σε γραμμάρια ή σε κιλά. Πρώτα αναγράφεται ο αριθμός και μετά η ένδειξη γρ. ή κιλά. Ακόμη πρέπει να αναφέρεται το όνομα και η έδρα του παραγωγού ή και ο τυποποιητής του συγκεκριμένου μελιού.Τελος η ένδειξη αναγνώρισης της παρτίδας προς πώληση είναι υποχρεωτική. Καλο επισης θα ηταν να αναγραφεται και η εθνικότητα του μελιού, π.χ. ελληνικό μέλι, ένδειξη που δημιουργεί αίσθηση σιγουριάς και εμπιστοσύνης κυρίως στους έλληνες καταναλωτές αλλα και στους ξενους μιας το ελληνικο μελι χτιζει μια ανοδικη πορεια στη παγκοσμια αγορα. Χρησιμοποιηστε χάρτινη, αυτοκόλλητη ταινία ασφαλείας όταν οι συσκευασίες μπορούν εύκολα να ανοιχτούν. Αυτή τοποθετείται πάνω στο καπάκι και στο κυρίως σώμα του δοχείου έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να ανοιχθεί το καπάκι, χωρίς να καταστραφεί η ταινία ασφαλείας.

 

Ειναι γνωστο οτι οποια προιοντα εχουν πάρει την ένδειξη ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης εχουν ενα πλεονεκτημα στην αγορα και φυσικα αντιστοιχα οικονομικα οφελη για τους παραγωγους του. Ενα απ αυτα ειναι και το μέλι «Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» λογω των χαρακτηριστικων του που το διαφοροποιούν πάρα πολύ σε σχέση με τα άλλα είδη μελιών.

 

Η εξαιρετικη ποικιλότητα στη μελισσοκομική χλωρίδα η οποια εξασφαλίζει την παραγωγή ιδιαίτερων τύπων μελιών δινει τη δυνατοτητα αναγνώρισης και άλλων τύπων Ελληνικών μελιών ως μέλια Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. με τα επακόλουθα οφέλη για τους παραγωγούς και καταναλωτές.

 

Καλη επιτυχια σε ολους!

Διαδικασία τυποποίησης: Συμβουλές για σωστή συσκευασία, Μέρος Α

on Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014. Posted in Pressas News

packaging01

Ο τρόπος και τα υλικά συσκευασίας και τυποποίησης κάνουν τη διαφορά στη προώθηση και τη διάθεση του προιόντος στην αγορά. Ειδικά μηχανήματα, εργαλεία και υλικά συσκευασίας όπως ομογενοποιητές μελιού (μηχανήματα που αναμιγνύουν διάφορα είδη μελιού), γεμιστικά δοχείων μελιού, ετικετέζα (μηχάνημα τοποθέτησης ετικέτας), κλειστικά δοχείων χρησιμοποιούνται για την τυποποίηση, τη συσκευασία και τη σήμανση του μελιού.

 

Το μέλι, όντας χαρακτηρισμένο ως φυσικό προιόν, σε όλα τα στάδια από την απόληψη και μέχρι τη διάθεσή του στον καταναλωτή, οι θερμοκρασίες που θα βρεθεί δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από την υψηλότερη θερμοκρασία που βρίσκεται στη φύση και συγκεκριμένα στο μελίσσι, που κυμαίνεται στους 35°C. Παρόλα αυτα  η θερμοκρασία επεξεργασίας του μελιού μπορεί να φθάσει μέχρι τους 40°C μόνο με την προϋπόθεση της χρησιμοποίησης ειδικών μηχανημάτων ανάδευσης αλλα αυτο ειναι ένα άλλο κεφάλαιο προς συζήτηση.

 

Μεγάλη σημασία για την ποιότητα του μελιού έχουν τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα είδη συσκευασίας. Το σημαντικό είναι να μην προσδίδουν ή να αποσπούν ουσίες από το μέλι και φυσικά να μην αλλοιώνουν τα συστατικά του.

 

Τα πιο διαδεδομενα υλικά ειναι τα γυάλινα, τα μεταλλικά και τα πλαστικά. Όμως έχει διαπιστωθεί ότι τα καλύτερα υλικά, από τα οποία πρέπει να είναι κατασκευασμένα είναι κύριως το γυαλί καθώς και το  ανοξείδωτο ατσάλι. Κάθε άλλο υλικό δημιουργεί προβλήματα.

 

Πλαστικό:

pet-pack-a

Ελευθερώνει μόρια τα οποία περνούν στο μέλι, τη γύρη και τον βασιλικό πολτό και τα οποία μερικές φορές γίνονται αντιληπτά ακόμη και στη γεύση και όσφρησή μας.


Ανοξείδωτο Αλουμίνιο:

alu-pack-a

Κύριο μειονέκτημα ειναι οτι κρύβουν από τον καταναλωτή το περιεχόμενό τους και επισης αν το μεταλλικό υλικό δεν είναι άριστο διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά του μελιού λόγω οξειδώσεων.

 

Γυαλί:

glass-pack-a

Παρά το γεγογός ότι είναι η πιο ακριβή συσκευασία χωρίς αμφιβολία μπορεί να εξασφαλίσει την ποιότητα καθώς επίσης και την αρχή μιας ουσιαστικής προωθητικής κίνησης μιας και οι καταναλωτές οπτικοποιούν το προιόν και το αξιολογούν αναλόγως. Το οτι το γυαλί είναι εύθραυστο υλικό, αυτό είναι προφανές, επίσης καλό θα ηταν οι συσκευασίες να μην είναι εκτεθειμένες στο φώς, τεχνητό ή φυσικό.

 

 

Η ολοκλήρωση της συσκευασίας μας θα γίνει με ενα σωστό και καλαίσθητο κλείσιμο. Μην αγνοήσετε τη ποιότητα του πώματος. Ενα πώμα που θα μας κλείσει σωστά τη συσκευασία και χωρίς φθορές (πιστοποιημένα πώματα). Σκεφτείτε ποια ειναι η πρωτή κινησή του καταναλωτή μόλις ξεκουμπώσει το βάζο.Πάντα κοιτάει να γευτεί τα περισσεύματα του μελιού.

Μέλι: Η σημασία της συσκευασίας

on Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014. Posted in Pressas News

honey

Έχοντας ολοκληρώσει τη παραγωγή του μελιού μας και όντας ικανοποιημένοι με τη ποιότητα ήρθε η ώρα να δώσουμε μια παραπάνω αξία στο προιόν μας με μια κατάλληλη συσκευασία και πώμα.

 

Ο παραγωγός-συσκευαστής του μελιού πρέπει να γνωρίζει οτι το πρώτο που κάνει ελκυστικό στο καταναλωτικό κοινο ενα προιόν ειναι η συσκευασία γιατί η πρώτη αίσθηση που λειτουργεί πάντα ειναι η όραση (σκέφτειτε τον εαυτό σας όταν ψωνίζετε).

 

Το πρωταρχικό λοιπόν που θα πρέπει να μας απασχολεί, μετά την πιστοποίηση του μελιού μας, ειναι και η πιστοποιημένη συσκευασία μιας και αυτό είναι που θα καταστήσει το προιόν μας επιθυμητό στην αγορά.

 

Συνήθως, πολλοί μελοπαραγωγοί-συσκευαστές στο εξωτερικό γι αυτό το σκοπό χρησιμοποιούν μικρές αλλα όμορφες και εύχρηστες συσκευασίες δίνοντας στο καταναλωτή τη δυνατότητα να δοκιμάσει και στη συνέχεια να προτιμήσει.

 

Η ποιότητα, η πιστοποίηση και η εξιδεικευμένη γεύση θα σας δώσουν την ευκαιρία να κερδίσετε μεγάλο μερίδιο αγοράς.

 

Μη ξεχνάτε οτι η ελληνική παραγωγή μελιού μπορει να βασιστεί μόνο σε σωστούς επαγγελματίες μελισσοκόμους και όχι στις τεράστιες (χωρίς καθόλου ποιότητα) παραγωγικές μονάδες (Κίνα ή  Τουρκία).

 

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για προιόντα συσκευασίας (καπάκια-πώματα, βάζα) που παράγονται στις παραπάνω χώρες είναι ναι μεν πολύ οικονομικά αλλα χωρίς καμία πιστοποίηση άρα ειναι εύθραστα και επιρρεπή σε ζημιές καi σκουριές.

 

Καλύτερα θα ηταν λοιπόν να μη ρισκάρουμε και τη ποιότητα της συσκευασίας μας ειδικά όταν έχουμε δώσει τόσο βάση στη ποιότητα του προιόντος.

 

Όπως ειναι γνωστό γύρω στο 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται απο τους ίδιους τους παραγωγούς, αυτο θα πρέπει να παρακινεί όλους όσους ασχολούνται με τη μελισσοκομία να δίνουν βάση σε μια καλυτερη εμφάνιση και συσκευασία για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω.

 

Το μέλι θα πρέπει να δίνεται στο καταναλωτή όχι μόνο ποιοτικά ανώτερο αλλά και εμφανισιακά.

Κεφάλαιο: Ελαιοπαραγωγή, Μέρος Γ: Η τελευταία πινελιά

on Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014. Posted in Pressas News

Έχοντας ολοκληρώσει τη σημαντική δουλειά να διαλέξετε α.το μπουκάλι και β.το πώμα για το προϊόν σας  το περιτύλιγμα είναι η τελευταία πινελιά της συσκευασίας σας που χρειάζεται και αυτή προσοχή.
Μερικές φορές μια ξεχωριστή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ράφι πώλησης και μπορεί να είναι ο λόγος που μαζί με την ποιότητα του προϊόντος σας και την προσεγμένη και ασφαλή συσκευασία (μπουκάλι και πώμα) να επιλεγεί εναντι άλλων λαδιών. Έτσι έχοντας στο μυαλό σας οτι το λάδι σας είναι ένα ξεχωριστό προϊόν, παρακινείτε και τον καταναλωτή να θεωρήσει και αυτός το ίδιο.
Παρακάτω θα βρείτε τις πιο αναγνωρισμένες ιδέες της αγοράς που μαζί με τη δική σας διάθεση για προσωποποίηση θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ολοκληρωμένη συσκευασία που θα ντύσει και θα διαφημίσει ολοκληρωμένα το προιόν σας.

Καλή επιτυχία!!!

 

Shrink - Wrap Κάψουλες ή PVC

shrink-wrap

 

Shrink wrap κάψουλες είναι η πιο κοινή πινελιά που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια σφραγίδα απαραβίαστη για μπουκάλια ελαιολάδου αλλα και για περισσότερα είδη μπουκαλιών οπως ,κρασιού,τσίπουρου κτλπ .
Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και μπορεί να συρρικνωθεί για να ταιριάζει και να εφαρμόζει τέλεια σε όλα τα είδη μπουκαλιών και πωμάτων. Δέν απαιτείται ακριβός  εξοπλισμός, το μόνο που θα χριαστεί είναι ενα πιστόλι θερμότητας ή μια περιστοφική αντίσταση. ( Χρησιμοποιήστε το με προσοχή ! ) Είναι εύκολο στη χρήση δεν απαιτείται ιδιαίτερη γνώση και το αποτέλεσμα κατα την εφαρμογή θα είναι τέλειο . Έρχονται σε πολλά διαφορετικά χρώματα και φινιρίσματα (π.χ. ματ,γυαλιστερο ή βελούδο ) . Τα πιο συχνά σχέδια που βλέπουμε  ένα σταφύλι  στην κορυφή για μπουκάλια κρασιού ή ενα κλαδί ελιας για μπουκάλια ελαιολάδου . Στίς μεγάλες ποσότητες παρέχεται στον αγοραστή η δυνατότητα να τυπώσει το λογότυπο του σε κάθετη  ή οριζόντια μορφή .

 

Τελειώματα Wax

wax

 

Τελειώματα Wax είναι μια άριστη επιλογή για σκοπούς μάρκετινγκ. Είναι κομψά, έρχονται σε διαφορετικά χρώματα, και μπορεί να βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα όμορφο τελικό προϊόν. Είναι ωστόσο, δύσκολο να εφαρμοστεί και να αφαιρεθεί, και είναι πιο ακριβό από ότι ένα απλό shrink- wrap.

 

Foil Κάψουλες

foil

 

Το πιο διαδεδομένο πώμα που βρίσκει κανείς σε πολλά είδη φιαλών παραγωγής ελαιολάδου, ποτών, και κρασιού . Το κύριο χαρακτηριστικό του Οι κάψουλες αυτές αποτελούνται απο ενα πολύ λεπτό φύλλο  κατασκευασμένο από μέταλλο. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε μπουκάλια κρασιού ή σαμπάνιας . Κατα την τοποθέτηση του στο μπουκάλι  τοποθετείται μια κλωστή έτσι ώστε τραβώντας την να αποκόπτεται απο το λαιμό του μπουκαλίου . Το κόστος τους είναι πολύ ακριβότερο καθώς και η τοποθέτηση τους είναι πολύ δυσκολότερη και δεν εφαρμόζει τέλεια σε καθε πώμα ή μπουκάλι
.

 

Κεφάλαιο: Ελαιοπαραγωγή, Μέρος Β

on Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013. Posted in Pressas News

Έχοντας καταλήξει στην κατάλληλη συσκευασία, επόμενο πολύ σημαντικό βήμα ειναι η επιλογή του κατάλληλου πώματος/καπακιού για το κλείσιμο των μπουκαλιών ελαιολάδου μας. Υπαρχουν 3 βασικοί τύποι πωμάτων/καπακιών. Τα κεφαλοφόρα πώματα,  τα πλαστικά βιδωτά πώματα και τα προβιδωμένα και αδιαμόρφωτα πώματα αλουμινίου. Τα παρακάτω είδη καπακιών ειναι ευρέως γνωστά για την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και το μικρό κόστος που έχουν.

Κεφαλοφόρα Πώματα

 

Κεφαλοφόρα πώματα

 

Κεφαλοφόρο πώμα με κεφαλή απο φυσικό ή συνθετικό φελλό που συνδέονται με την κάτω πλευρά . Προκειται για το πιο ακριβό και εντυπωσιακό καπάκι.
Το πλαστικό του δίσκου έχει σχεδιαστεί για να έχει την ίδια διάμετρο με την εξωτερική διάμετρο του λαιμού της φιάλης . Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο φελλός στην κάτω πλευρά του δίσκου είναι η κατάλληλη εσωτερική διάμετρο για το λαιμό της φιάλης που χρησιμοποιείτε. Είναι συνήθως μεγέθους απο  15mm  έως   20mm  με απόκληση ανα μέγεθος απο 0,5 χιλιοστά αυτές οι διαφορές των  χιλιοστών μπορεί να κάνει τη διαφορά στο κατά πόσο το κλείσιμο σας θα διαρρεύσει ή όχι . Θα πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στη φιάλη .Τα κεφαλοφόρα πώματα για τον λόγο οτι δεν ασφαλίζουν πρέπει να τοποθετήσουμε ταινία ασφαλείας (καψύλιο) PVC  ή sleeve για να μην παραβιαστεί η φιάλη.

 
Πλεονεκτήματα

Δίνουν στη συσκευασία μια πιο κομψή εμφάνιση χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν με το χέρι χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού.

Μειονεκτήματα

Υπάρχει πιθανότητα «σκασίματος» της συσκευασίας  οταν υπάρχουν σημαντικές ή αλλαγές θερμοκρασίας ή πίεσης. Π.χ. κατα τη διαρκεια μιας ζεστής μερας ή πηγαίνοντας βόλτα στο βουνό σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Πλαστικά Βιδωτά Καπάκια

 

Πλαστικά Βιδωτά Καπάκια

 

Βιδωτά καπάκια, PET, έρχονται με μια σειρά από ρυθμίσεις , αλλά είναι σχεδόν πάντα πλαστικα. Ορισμένα βιδωτά καπάκια έχουν την ίδια εξωτερική διάσταση του λαιμού της φιάλης, και αλλα είναι λιγο μεγαλύτερα . Συνήθως  έχουν συγκεκριμένο  βήμα  δακτυλιδιού  στην κάτω πλευρά του καπακιού για να εξασφαλιστεί μια σφιχτή σφράγιση όταν το καπάκι βιδώνεται προς τα κάτω. Επειδή είναι με  σπείρωμα, δεν είναι τόσο εύκολα εναλλάξιμα μεταξύ των διαφόρων φιαλών .

 

Πλεονεκτήματα

Δεν επηρεάζονται σημαντικά απο τις μεταβολές της πίεσης και της θερμοκρασίας. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν με το χέρι χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού. Είναι πιο οικονομικά από τα κεφαλοφόρα πώματα και ίδιου περ’ιπου κοστούς με τα προβιδωμένα και αδιαμόρφωτα καπάκια αλουμινίου.

Μειονεκτήματα

Φαίνονται λίγο άκομψα και δεν προσθέτουν ιδιαίτερα στην αισθητική αξία της συσκευασιας. Σε αυτό όμως οι απόψεις διίστανται.

 

Προβιδωμένα & Αδιαμόρφωτα Πώματα Αλουμινίου

Πώματα Αλουμινίου

 

Το πιο διαδεδομένο πώμα που βρίσκει κανείς σε πολλά είδη φιαλών παραγωγής ελαιολάδου, ποτών, και κρασιού . Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι υπάρχει ένα δαχτυλίδι  στο κάτω μέρος που κατα την εφαρμογή του που το κανει απαραβίαστο, έτσι κατά το άνοιγμα , μπορείτε να ακούσετε τον χαρακτηριστικό  ήχο σπασίματος της ασφάλειας, πιστοποιώντας έτσι ότι το μπουκάλι δεν έχει ανοιχτεί. Ειναι ευρέως διαδεδομένα σε μεγάλες συσκευασίες παραγωγής.

 

Πλεονεκτήματα

Κλείνουν εξαιρετικά αξιόπιστα και θεωρούνται τα πιο ανθεκτικά.

Μειονεκτήματα

Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός να εφαρμοστεί σε κάθε ενα πώμα ξεχωριστά. Τέλος θεωρούνται πιο οικονομικά από τις παραπάνω κατηγορίες, το γεγονός ομως οτι χρειάζονται μηχανές τοποθέτησης ισοβαθμίζει το κόστος.

 

Η τελική επιλογη όμως είναι δική σας.

 

Κεφάλαιο: Ελαιοπαραγωγή, Μέρος Α

on Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013. Posted in Pressas News

olive-oil

Μέρος Α: Συσκευασία

Έχοντας, σαν παραγωγοί, αφιερώσει την προσοχή μας να έχουμε μια καλή παραγωγή λαδιού, τα επόμενα σημαντικά βήματα είναι: α. η συσκευασία, β.το κλείσιμο και γ.οτι επιπλέον πινελιά μπορούμε να δώσουμε για να αποκτήσει το λάδι μας την δική του ταυτότητα.

 
Συσκευασία

Ειναι σωστή η φιάλη που έχετε επιλέξει?

Ξεκινήστε ανάποδα. Επειδή η τελευταία στάση του λαδιού σας ειναι τα ράφια στα καταστήματα λιανικής, επισκεφτείτε όσα περισσότερα μπορείτε και μελετήστε τα προιόντα που υπάρχουν ήδη στους πάγκους. Ποιά απο αυτά αγοράζονται περισσότερα απο τα άλλα? Τι τα κάνει να ξεχωρίζουν; Θα σας κάνει εντύπωση το γεγονός οτι η ομορφιά της συσκευασίας πολλές φορές υπερβαίνει την ποιότητα. Εσείς που πιστεύετε τόσο στο ελαιόλαδο σας δεν ειναι κρίμα να το υποβαθμίζετε με μια αδιάφορη συσκευασία; Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι το βασικό που πρέπει να κάνει μια συσκευασία είναι να προτατεύσει το προιόν και εν συνεχεία να το προβάλλει.

 

Τα κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό μπουκάλι:

 

Μέγεθος  

Θα επιλέξετε Μικρά ή πιο Μεγάλα μπουκάλια? Αυτό εξαρτάται απο τι είδος πωλήσεις θέλετε να κάνετε. Προτιμάτε κέρδη που προέρχονται απο περισσότερες αλλα μικρές πωλήσεις ή απο λιγότερες αλλα μεγαλύτερες; Μήπως είναι καλύτερα να προσφέρετε και τις δυο επιλογές;

 

Σχήμα

Πρόκειται για θέμα προτίμησης αλλα και πρακτικό. Δηλαδή μήπως το σχήμα του μπουκαλιού περιορίζει το μέγεθος της ετικέτας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε? Μήπως το ύψος της φιάλης επηρεάζει τη θέση του στα ράφια πώλησης;

 

Χρώμα

Όπως ειναι γνωστό όλες οι πηγές φωτός ειναι επιζήμιες για το λάδι αφου επιτυγχάνουν την οξείδωση. Τα σκουρότερα χρώματα οπως πορτοκαλί, πράσινο, μπλέ ειναι προτιμότερα και μια συμβουλή της εταιρίας μας ειναι η εξής:

Άν θέλετε να εντυπωσιάσετε τον καταναλωτή να αναφέρετε στην ετικέτα τη σημαντικότητα του σκουρόχρωμου μπουκαλιού. Αυτό ισχυροποιεί την προτεραιότητα της εταιρίας σας στην ποιότητα πάνω απο όλα. Απο την άλλη θα πρέπει να αναφέρουμε οτι πιο ελκυστικό για τον καταναλωτή ειναι ενα προιόν που φαίνεται το περιεχόμενο. Δύσκολη απόφαση ε;

 

Υλικό

Επιβεβαιώστε με τον προμηθευτή σας τις πρώτες ύλες των μπουκαλιών. Πλέον οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί ζητούν πιστοποίηση ή τουλάχιστον επιβεβαίωση οτι το μπουκάλι δεν έχει ίχνη μόλυβδου.

 

Και φυσικά η διαθεσιμότητα

Πολυ σημαντικό ειναι πόσο καιρό απο τη παραγγελία θα έχετε τα μπουκάλια. Επίσης να γνωρίζετε οτι το μπουκάλι που επιλέξατε θα ειναι διαθέσιμο. Υπάρχει ο κίνδυνος να εγλωβιστείτε σε ενα ασυνήθιστο μπουκάλι το οποίο θα χαρακτηρισεί το προιόν σας κ στη συνέχεια αυτο θα πρέπει να αντικαταστάθει σε περίπτωση που δεν θα εέναι πλέον διαθέσιμο.

Προσθετα Δρυος (Oak Chips)

on Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013. Posted in Pressas News

oakchips

Τι ειναι τα Προσθετα Δρυος (oak chips);
Τεχνική αρωματισμού του κρασιού με πρόσθετα δρυός (oak chips) όπως είναι ευρέως γνωστά στη γαλλική γλώσσα.

 Τα πρόσθετα δρυός είναι μια νεα σχετικά εφαρμογή στην οινοποιΐα με θετικά αποτελέσματα στο κρασί που είναι αποθηκευμένο.

 
Πού τα εφαρμόζουμε;
Τα εφαρμόζουμε σε δεξαμενές και ανοξείδωτα δοχεία που δεν έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τανίνες και αρώματα του ξύλου καθώς και σε βαρέλια που έχουν κάνει τον κύκλο ζωής τους (2-3 χρόνια), καθώς  πλέον το ξύλο έχει χάσει τις ιδιότητές του (τις τανίνες και τα αρώματά του).

 

Πώς τα τοποθετούμε;
Τοποθετούνται μέσα στο κρασί με τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών - διαχωριστικών (από τούλι ή σίτα, καλσόν κτλ.).

 

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή των chips είναι για μια μόνο χρήση.

 

Τα στάδια εφαρμογής της διαδικασίας είναι 3:

 

Στάδιο 1: Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα chips αναδεικνύουν τη μοναδικότητα τους και σταθεροποιούν το χρώμα του κρασιού.
Αποτέλεσμα:Εκχύλισμα από άρωμα ξύλου.

 

Στάδιο 2: Κατά την μηλολακτική ζύμωση.
Αποτέλεσμα:Σώμα και στρογγυλάδα.

 

Στάδιο 3: Κατά την περίοδο ωρίμανσης, δηλαδή όταν έχει γίνει κρασί.
Αποτέλεσμα:Ελαφριά και εναρμονισμένα αρώματα.

Ο χρόνος για να καταφέρουμε επιθυμητό αποτέλεσμα είναι απο 3 έως 5 εβδομάδες με αναλογία από 150 έως 300 gr ανά 100 lt.

Παραγωγή Κρασιού Στο Σπίτι - Μέρος B

on Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013. Posted in Pressas News

bl02

4. Φωτισμός
Η σωστή κάβα πρεπει να ειναι σκοτεινή, για αυτό λοιπόν θα πρέπει να έχουμε τοποθετήσει  λυχνίες πυρακτώσεως μικρής ισχύος,  π.χ. 25 watt, αποκλείοντας εντελώς το άμεσο ηλιακό φώς.


5. Οσμές
Στο χωρο της αποθήκευσης δεν αποθηκεύουμε τίποτα άλλο, ιδιαιτέρα υλικά ή αντικείμενα με έντονη οσμή.
Η ιδανική κάβα πρέπει να είναι υπόδειγμα καθαριότητας. Για παράδειγμα, αν ένα μπουκάλι σπάσει στο πάτωμα, θα πρέπει να προβούμε άμεσα στον καθαρισμό, διαφορετικά μπορεί να γίνει ανάπτυξη μικροβίων με την πιθανότητα να επηρεαστουν και τα αλλα κρασιά της κάβα σας παρα την ύπαρξη φελλών και καψυλλίων.

 

6. Κραδασμοί
Αν η κάβα βρίσκεται κοντά σε σημείο με  έντονες κραδασμικές δραστηριότητες,  η ισορροπία του κρασιού παρεμποδίζεται. Το κρασί μας θα πρέπει να μην ανακινείται συχνά κατα τη διάρκεια της φύλαξης διότι αλλοιώνεται η σύσταση του.

 


Τελειώνοντας την περιγραφή θα ηταν σωστό να προλάβουμε μια πιθανη ερώτηση των εδιαφερόμενων. Τα καταστήματα καβας πληρούν αυτές τις προδιαγραφες; Είναι προφανές πως τα περισσότερα, όχι υπό κανονικές συνθήκες, όμως η παραμονή των φιαλών στα καταστήματα είναι βραχυχρόνια, και γι’ αυτό κανείς δεν συζητά για συνθήκες παλαίωσης του κρασιού.

Παραγωγή Κρασιού Στο Σπίτι - Μέρος Α

on Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013. Posted in Pressas News

winebottles

 

Ολοένα και συχνότερα συναντάμε την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε σπίτια (με πιο διαδεδομένο προϊόν το κρασι). Δεν ειναι λίγες οι φορές, που σαν επισκέπτες, έχουμε δοκιμάσει ή έχουμε λάβει ως δώρο τέτοιου είδους προϊόντα.


Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο εύκολη είναι, όχι μόνο η παραγωγή, αλλά και η διατηρήση του κρασιού σε οικιακούς χώρους;

Σε κατοικίες που διαθέτουν ωραίο και δροσερό υπόγειο μπορείτε να δημιουργησετε πιο εύκολα τις κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή αποθήκευση του κρασιού σας. Αν το σπίτι σας δεν διαθέτει υπόγειο, καλύτερη λύση ειναι η αγορά μιας κάβας σε μορφή επίπλου, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, και που, πολλες φορές έχουν ρολό διακοσμητικό μιας και απο παλιά η κάβα ήταν σύμβολο γνώσης και απόψης.

 

Στη συνέχεια του άρθρου, σας παραθέτω κάποιες έξυπνες και απλές συμβουλές για το πως να δημιουργησούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την διατήρηση κρασιού μας.

 

1. Πλάγια θέση
Η φιάλη πρέπει πάντα να παραμένει σε πλάγια θέση, έτσι ώστε ο φελλός να διαβρέχεται πλήρως, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ξηρότητά του, που ειναι καταστροφική, αφού κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτρέψει την είσοδο οξυγόνου στη φιάλη και να καταστρέψει το κρασί.

 

2. Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία του χώρου αποθήκευσης είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την φύλαξη του κρασιού μας, και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να την κραταμε σταθέρη χειμώνα-καλοκαίρι, μέρα-νύχτα απο 11 εως 13 βαθμούς.
Εφόσον η θερμοκρασία ειναι σταθερή, η διατήρηση του κρασιού είναι εφικτή ακόμα και σε υψηλότερη θερμοκρασία 16 βαθμών.

 

3. Υγρασία
Όταν η ατμόσφαιρα της κάβας ειναι ξηρή (αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα με τη χρήση κλιματιστικού) τότε ενδέχεται να στεγνώσουν και να χαλάσουν οι φελλοί. Αντίστοιχα καταστροφική είναι και η υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να επιφέρει μούχλιασμα του φελλού και καταστροφή της ετικέτας.
Μια λύση για να προστατεύσουμε το κρασί μας είναι να τοποθετήσουμε ενα θερμόμετρο και ενα υγρόμετρο στη κάβα μας.