Διαδικασία τυποποίησης: Συμβουλές για σωστή συσκεύαση (σήμανση), μέρος Β
Όπως είναι φανερό λοιπόν από το προηγούμενο άρθρο μας, οφείλουμε να δινουμε μεγάλη σημασία στα υλικά συσκευασίας δηλαδή κυρίως τα γυάλινα βάζα μας όπως και τα πώματα - καπάκια για τα γυάλινα βάζα για να κλείνουν χωρίς απώλειες και προβλήματα οι συσκευασίες μας.
Το τελευταίο κομμάτι που έχουμε σκεφτούμε είναι η ετικέτα μας η οποία πρέπει να φέρει ορισμένες υποχρεωτικές ενδείξεις όπως θα περιγράψουμε πιο κάτω.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις ισχύουσες διατάξεις, στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται οι εξής πληροφορίες:
Η επωνυμία του μελιού, η προέλευση του, καθώς και η μέθοδος απόληψης. Ως παράδειγμα, μπορεί να αναγράφεται «μέλι» ή «μέλι ανθέων» ή «μέλι μελιτωμάτων», αν αυτό προέρχεται αντίστοιχα από το νέκταρ λουλουδιών ή από μελιτώματα αλλά καιι η ονομασία «μέλι σε κηρήθρα», αν το μέλι περιέχεται μόνο σε κηρήθρα. Καλό θα ήταν να αναγράφεται και η φυτική προέλευση του μελιού όπως για παράδειγμα «μέλι θυμαρίσιο» ή «μέλι πορτοκαλιάς» κτλ., εφόσον το μέλι προέρχεται από το αντίστοιχο φυτό.
Προεραιτικά γράφεται ο τρόπος απόληψης του μελιού, όπως για παράδειγμα «μέλι απλής φυγοκέντρισης» ή «μέλι συμπίεσης» ή «μέλι στράγγισης» ανάλογα με την μέθοδο απόληψης, αλλά αυτό είναι κάτι που, κατά τη γνώμη μας, απλά θα πιάσει χώρο στην ετικέτα σας χωρίς να προσδώσει ένα χαρακτηριστικό του προϊόντος στην προσπάθεια προώθησής του, μιας και το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει τους τρόπους απόληψης με αποτέλεσμα να είναι μια πληροφορία χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφερον.
Στη συνέχεια η ένδειξη του βάρους είναι επίσης υποχρεωτική. Το βάρος αναγράφεται σε γραμμάρια ή σε κιλά. Πρώτα αναγράφεται ο αριθμός και μετά η ένδειξη γρ. ή κιλά. Ακόμη πρέπει να αναφέρεται το όνομα και η έδρα του παραγωγού ή και ο τυποποιητής του συγκεκριμένου μελιού.Τελος η ένδειξη αναγνώρισης της παρτίδας προς πώληση είναι υποχρεωτική. Καλο επισης θα ηταν να αναγραφεται και η εθνικότητα του μελιού, π.χ. ελληνικό μέλι, ένδειξη που δημιουργεί αίσθηση σιγουριάς και εμπιστοσύνης κυρίως στους έλληνες καταναλωτές αλλα και στους ξενους μιας το ελληνικο μελι χτιζει μια ανοδικη πορεια στη παγκοσμια αγορα. Χρησιμοποιηστε χάρτινη, αυτοκόλλητη ταινία ασφαλείας όταν οι συσκευασίες μπορούν εύκολα να ανοιχτούν. Αυτή τοποθετείται πάνω στο καπάκι και στο κυρίως σώμα του δοχείου έτσι ώστε να μην είναι δυνατόν να ανοιχθεί το καπάκι, χωρίς να καταστραφεί η ταινία ασφαλείας.
Ειναι γνωστο οτι οποια προιοντα εχουν πάρει την ένδειξη ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης εχουν ενα πλεονεκτημα στην αγορα και φυσικα αντιστοιχα οικονομικα οφελη για τους παραγωγους του. Ενα απ αυτα ειναι και το μέλι «Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» λογω των χαρακτηριστικων του που το διαφοροποιούν πάρα πολύ σε σχέση με τα άλλα είδη μελιών.
Η εξαιρετικη ποικιλότητα στη μελισσοκομική χλωρίδα η οποια εξασφαλίζει την παραγωγή ιδιαίτερων τύπων μελιών δινει τη δυνατοτητα αναγνώρισης και άλλων τύπων Ελληνικών μελιών ως μέλια Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. με τα επακόλουθα οφέλη για τους παραγωγούς και καταναλωτές.
Καλη επιτυχια σε ολους!