Προσθετα Δρυος (Oak Chips)
Τι ειναι τα Προσθετα Δρυος (oak chips);
Τεχνική αρωματισμού του κρασιού με πρόσθετα δρυός (oak chips) όπως είναι ευρέως γνωστά στη γαλλική γλώσσα.
Τα πρόσθετα δρυός είναι μια νεα σχετικά εφαρμογή στην οινοποιΐα με θετικά αποτελέσματα στο κρασί που είναι αποθηκευμένο.
Πού τα εφαρμόζουμε;
Τα εφαρμόζουμε σε δεξαμενές και ανοξείδωτα δοχεία που δεν έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τανίνες και αρώματα του ξύλου καθώς και σε βαρέλια που έχουν κάνει τον κύκλο ζωής τους (2-3 χρόνια), καθώς πλέον το ξύλο έχει χάσει τις ιδιότητές του (τις τανίνες και τα αρώματά του).
Πώς τα τοποθετούμε;
Τοποθετούνται μέσα στο κρασί με τη χρήση κατάλληλων προστατευτικών - διαχωριστικών (από τούλι ή σίτα, καλσόν κτλ.).
Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή των chips είναι για μια μόνο χρήση.
Τα στάδια εφαρμογής της διαδικασίας είναι 3:
Στάδιο 1: Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα chips αναδεικνύουν τη μοναδικότητα τους και σταθεροποιούν το χρώμα του κρασιού.
Αποτέλεσμα:Εκχύλισμα από άρωμα ξύλου.
Στάδιο 2: Κατά την μηλολακτική ζύμωση.
Αποτέλεσμα: Σώμα και στρογγυλάδα.
Στάδιο 2: Κατά την περίοδο ωρίμανσης, δηλαδή όταν έχει γίνει κρασί.
Αποτέλεσμα: Ελαφριά και εναρμονισμένα αρώματα.