Περί φελλών ο λόγος... Δώστε την απαραίτητη σημασία

on Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014. Posted in Pressas News

φελλοι

Ο φελλός, το πιο διαδεδομένο κλείσιμο για το κρασί, εχει συνδεθεί άρρηκτα μαζί του. Στο μυαλό των καταναλωτών πρόκειται για το ιδανικότερο υλικό (και το πιο ακριβό) και πιθανών ο πωματισμός φιαλών κρασιού με βιδωτά πώματα να φαντάζει παράταιρος μπροστά ομως στα οφέλη (εμπόδιση οσμής φελλού και διατήρηση του κρασιού αναλοίωτου για 3-5 χρόνια) υιοθετείται απο αρκετές οινοπαραγωγικές μονάδες.

 

Μια άλλη εναλλακτική ειναι ο πλαστικός ή ο συνθετικός φελλός ο οποιος ξεγελάει στο μάτι τον απαιτητικό καταναλωτη και συνδιάζει κάποια οφελη του συνθετικού υλικού του. Παρόλα αυτά θεωρείται ακόμα λιγότερο αξιόπιστος. Αξίζει όμως να σημειώσουμε οτι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες βελτιωσής τους.

 

Ας επιστρέψουμε στα πώματα απο φελλό τα οποία απαραιτήτως πρέπει να ειναι καθαρά, αποστειρωμένα και ελαφρώς μαλακά. Γενικώς ο ρόλος του φελλού ειναι να απομονώνει το κρασί απ τους μικροοργανισμούς και φυσικά να εμποδίζει την είσοδο αέρα στη φιάλη. Η διάβρωση του φελλού προκαλείται με το χρόνο απο την αλκοόλη και τα οξέα οπότε ύστερα απο 12 – 15 χρόνια πρέπει να αντικαθίσταται.

 

ΤΜε δυο συνισταμένες απλοποιούμε την διαδικασία επιλογής πώματος-φελλού:
Όψη-εμφάνιση και τιμή.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι τα όλα τα πώματα έχουν αξιοσημείωτες διαφορές και χρήσεις ανάλογα με το προιόν που θέλουμε να συσκευάσουμε.
Αρα τα πώματα φελλού απαρτίζουν μια και μονο κατηγορία;Όχι!
Οι τρείς βασικές κατηγορίες ειναι τα φυσικά, τα τεχνικά και τα κωνικά. Και αυτά τα τρία σε αρκετές υποκατηγορίες. Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε απο site μας στη κατηγορία προιοντα.
Τέλος εκτός απ τα αισθητικά και προφανή κριτήρια επιλογής πώματος-φελλού θα πρέπει να μετράμε κ την ικανότητα τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κρασιού και κατ’ επέκταση της φιάλης.