Παραγωγή Κρασιού Στο Σπίτι - Μέρος Α

Κεφάλαιο: Ελαιοπαραγωγή, Μέρος Α

Ολοένα και συχνότερα συναντάμε την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε σπίτια (με πιο διαδεδομένο προϊόν το κρασι). Δεν ειναι λίγες οι φορές, που σαν επισκέπτες, έχουμε δοκιμάσει ή έχουμε λάβει ως δώρο τέτοιου είδους προϊόντα.

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο εύκολη είναι, όχι μόνο η παραγωγή, αλλά και η διατηρήση του κρασιού σε οικιακούς χώρους;
Σε κατοικίες που διαθέτουν ωραίο και δροσερό υπόγειο μπορείτε να δημιουργησετε πιο εύκολα τις κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή αποθήκευση του κρασιού σας. Αν το σπίτι σας δεν διαθέτει υπόγειο, καλύτερη λύση ειναι η αγορά μιας κάβας σε μορφή επίπλου, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, και που, πολλες φορές έχουν ρολό διακοσμητικό μιας και απο παλιά η κάβα ήταν σύμβολο γνώσης και απόψης.

Στη συνέχεια του άρθρου, σας παραθέτω κάποιες έξυπνες και απλές συμβουλές για το πως να δημιουργησούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την διατήρηση κρασιού μας.

Συσκευασία
Ειναι σωστή η φιάλη που έχετε επιλέξει;
Ξεκινήστε ανάποδα. Επειδή η τελευταία στάση του λαδιού σας ειναι τα ράφια στα καταστήματα λιανικής, επισκεφτείτε όσα περισσότερα μπορείτε και μελετήστε τα προιόντα που υπάρχουν ήδη στους πάγκους. Ποιά απο αυτά αγοράζονται περισσότερα απο τα άλλα? Τι τα κάνει να ξεχωρίζουν; Θα σας κάνει εντύπωση το γεγονός οτι η ομορφιά της συσκευασίας πολλές φορές υπερβαίνει την ποιότητα. Εσείς που πιστεύετε τόσο στο ελαιόλαδο σας δεν ειναι κρίμα να το υποβαθμίζετε με μια αδιάφορη συσκευασία; Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι το βασικό που πρέπει να κάνει μια συσκευασία είναι να προτατεύσει το προιόν και εν συνεχεία να το προβάλλει.

Τα κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό μπουκάλι:

1. Πλάγια θέση
Η φιάλη πρέπει πάντα να παραμένει σε πλάγια θέση, έτσι ώστε ο φελλός να διαβρέχεται πλήρως, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ξηρότητά του, που ειναι καταστροφική, αφού κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτρέψει την είσοδο οξυγόνου στη φιάλη και να καταστρέψει το κρασί.

2. Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία του χώρου αποθήκευσης είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την φύλαξη του κρασιού μας, και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να την κραταμε σταθέρη χειμώνα-καλοκαίρι, μέρα-νύχτα απο 11 εως 13 βαθμούς.
Εφόσον η θερμοκρασία ειναι σταθερή, η διατήρηση του κρασιού είναι εφικτή ακόμα και σε υψηλότερη θερμοκρασία 16 βαθμών.

3. Υγρασία
Όταν η ατμόσφαιρα της κάβας ειναι ξηρή (αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα με τη χρήση κλιματιστικού) τότε ενδέχεται να στεγνώσουν και να χαλάσουν οι φελλοί. Αντίστοιχα καταστροφική είναι και η υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να επιφέρει μούχλιασμα του φελλού και καταστροφή της ετικέτας.
Μια λύση για να προστατεύσουμε το κρασί μας είναι να τοποθετήσουμε ενα θερμόμετρο και ενα υγρόμετρο στη κάβα μας.

Επικοινωνία

Μιχάλης Ι. Πρέσσας
Εμπορία Ειδών Εμφιάλωσης

Διεύθυνση:
Αγ. Τρύφωνος 33-35, 14562, Κηφισιά

Τηλέφωνo:
210 5236249

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Καταχωρήστε το e-mail σας και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα μας: